Kleuren van alpacawol
Alpacahof BrownyCarolina met zoonIn de sneeuwBrowny en CaramellaCaramellaBinky als criaOnze hele kudde
Alles over alpaca'sAlpaca hengst te koop; klik hier.


Alpaca-dekjes

Diverse maten, kleuren en prijzen; vanaf Euro 30 exclusief de verzendkosten.
Maat medium heeft een ruglengte van 42 cm, met borstklip en verstelbare buikstrip.

jasje


Wanneer gebruik je een alpaca-dekje:

- in de eerste week nadat een cria is geboren

- te vroeg geboren cria’s

- geboren op een koude regenachtige dag

- geboren aan het eind van de middag

- bij barre weersomstandigheden bijvoorbeeld in de winter

- tijdens een transport als de dam met haar cria naar een show gaan

- bij oude, vermagerde of zieke dieren

- alpaca’s net geschoren en het weer slaat om

Niet alle alpaca’s hebben behoefte aan een dekje; een volwassen, gezond dier hoeft echt geen jas aan. Doe je dat toch dan loop je het risico dat het dier gaat transpireren en zichzelf een longontsteking bezorgt; ook kan dit lijden tot een warmtestress syndroom. Controleer daarom de dieren met een dekje regelmatig door met je hand onder het dekje te voelen hoe warm het daar is.
Het Suri type alpaca zal eerder een dekje nodig hebben dan het Huacaya type. De Suri vacht hangt steil naar beneden waardoor er op de rug een scheiding ontstaat en je de blote huid kunt zien. Dat dit een kwetsbaar gedeelte is spreekt voor zich.

Wanneer een dier erg laat in het seizoen is geschoren, kun je overwegen het in de koude nachten een dekje te geven. Hele jonge, oude, magere en zieke dieren kunnen wat slechter tegen barre weersomstandigheden; je kunt ze soms zien rillen van de kou. Door dat rillen verbruiken ze extra energie dat weer ten koste gaat van hun gezondheid. In Nederland volstaat, voor een gezonde cria, een licht gewicht dekje zonder zware voeringstof. Het is voornamelijk bedoeld om in de eerste week na de geboorte eventuele slagregens of koude wind te kunnen opvangen.

Soorten dekjes

De meest gebruikte en eenvoudigste cria-dekjes bedekken alleen de rug waarbij het dekje op z’n plaats wordt gehouden met een nekbandje en één buikstrip van klittenband.
Laat de dam eerst het dekje goed besnuffelen voordat je het de cria op doet. Gebruik altijd een schoon gewassen dekje bij een cria. Een door een ander dier gebruikt dekje heeft een verkeerde geur voor de dam en dit zal het bindingsproces met haar cria in de weg staan.
Sommige cria-dekjes sluiten het gehele buikgedeelte af; lekker warm, maar voor de dam kan dit een reden zijn haar cria niet goed te accepteren omdat ze het niet kan besnuffelen. Zorg altijd dat het staartstuk open is omdat zich daar de geurklieren bevinden. De dam besnuffelt dat regelmatig als haar cria komt drinken.
Dekjes voor volwassen alpaca’s blijven beter op z’n plaats als er twee buikstrippen aan zitten.
Voor extreme omstandigheden zijn er aparte lange kollen te verkrijgen die tevens de nek van het dier warm houden.
Bijkomend voordeel van het gebruik van cria-dekjes: Als een cria regelmatig het op- en afdoen van een dekje ervaart, leert het meteen dat onze aanraking niet iets is om voor weg te rennen.
Lid van:

          
 
      en


   ©  B&B

Menu

Home

Camelidae

Eigenschappen

Alpaca Wol

Verkeerd Voedsel

Blog

Te Koop

Links